Zpět na blog

Nastartuj vlastní podnikání, jako další podnikavci v Karlových Varech

KV

Už 4. října 2022 spouštíme další kurz Podnikni to! v Karlových Varech. Jestli i vás láká podnikání, ale stále hledáte ten správný nápad nebo přemýšlíte, jestli je to skutečně pro vás, přečtěte si příběhy několika úspěšných projektů z předchozího běhu. Pokud vám nechybí vůle, zbytek vás na kurzu naučíme :)

Prvním absolventem, kterého vám dnes představíme je David Matoušek, který se zabývá stavbou modulárních akvaponických farem, které fungují na principu symbiózy ryb či vodních organismů a rostlin. Zdrojem živin pro rostliny je přitom rybí trus, ne klasická půda. Důležitou součástí systému je i biologická a mechanická filtrace s bakteriemi, kde probíhá přeměna odpadních látek z ryb na takovou formu, kterou umí přijmout rostliny. Tímto způsobem pěstuje saláty, listovou zeleninu a bylinky a má i vedlejší projekt na microgreens (výhonky zeleniny). 

Chovu ryb se David věnuje už osm let, hydroponii (rostlinnou část) připojil teprve loni na podzim. Tu lze umístit buď dovnitř pod umělé osvětlení, do skleníku nebo pod přirozený zdroj světla. „Systém je uzavřený (cirkulární), má úsporu až 80% vody oproti konvenčnímu zemědělství a dá se využít ve městě i na vesnici k lokální produkci,“ říká David. „Moje řešení je jedinečné v tom, že se jedná o tzv. ostrovní systém, kdy je možné odpojení od elektrické distribuční sítě, jako zdroj pak slouží solární nebo fotovoltaické panely. Mám také vlastní návrh designu pěstebních košíčků.“

Saláty a microgreens začal nyní dodávat do jednoho velkého hotelu v Karlových Varech. Má už pět stálých odběratelů rostlinné produkce a tři zájemce o můj akvaponický systém. Davida k rozjezdu podnikání před lety přimělo to, že už nechtěl chodit do klasického zaměstnání, ale chtěl být svým vlastním šéfem. „K práci mě hodně motivuje, když vidím zájem o tento způsob alternativního pěstování. Je to teď hit.“

S inovačním centrem INION spolupracuje na zařízení akvaponické laboratoře, projekt už je připravený a schválený městem, aktuálně řeší financování. V projektu Akvaponista má v plánu získat další zákazníky a rozšířit produkci. Do budoucna by chtěl také vytvořit systém měření a regulace tak, aby byl provoz farmy plně automatický, a dělat workshopy a semináře k propagaci projektu. David by ocenil, kdyby mu město pomohlo najít vhodnou lokalitu, kam by se farma dala umístit a zásobit místní trh produkty. Také hledá strategického partnera se zájmem investovat do rozvoje akvaponických farem.

David říká: „Díky kurzu Podnikni to! jsem se seznámil s ochotnými lidmi, kteří mi pomohli s organizací prvního akvaponického workshopu. V Klubu podnikavců mi hodně pomáhá brainstorming s ostatními, přestože mají odlišné projekty.“

David

 

Další zajímavý projekt má Michal Ondrej.  Ten svůj projekt představuje následovně: „Jedná se o výrobu dílů pro auta a motocykly z uhlíkových vláken (karbonu) jako jsou například spoilery a zpětná zrcátka, která mají charakteristický vzhled. Momentálně jsem jediný výrobce v regionu. V Čechách jich je celkově asi pět nebo šest, nezaměřují se však na koncové zákazníky.“ 

V automobilovém průmyslu se Michal pohybuje už dlouho včetně působení v zahraničí, nikdy však neměl čas „zašpinit si ruce“, jak říká. To se změnilo až před necelými dvěma lety, kdy si poprvé v garáži vyzkoušel tento typ práce a naučil se její techniku. „Momentálně například intenzivně spolupracuji s firmou Porche v Praze na opravách této značky aut.“

„Můj projekt je jedinečný v tom, že se neustále snažím sledovat nové procesy a technologie výroby. Například se začíná klást důraz na uhlíkovou neutralitu a recyklaci materiálů, aby se snížil dopad na životní prostředí. Právě to jsem si vzal k srdci a momentálně testuji metody výroby bez chemikálií a s příměsí ekologických materiálů jako je len,“ vysvětluje Michal. Při rozjezdu podnikání mu nejvíce pomohla jeho schopnost nebát se ve spojení s projekty jako je například Podnikni to! a také kontakty na lidi, kteří mu dali cenné rady, jak začít. 

Michal by rád v budoucnu spolupracoval s mnichovskou společností, která vyrábí kola s karbonovými ráfky, ale dodává je pouze firmám, ne cílovému zákazníkovi. V Česku a na Slovensku však nemají zastoupení. Jako triatlonista má spoustu známých a kontaktů, aby se produkt dostal na trh. Prodej pak přinese finance, které je potřeba investovat do nového vybavení a do lepšího prostoru pro dílnu.

„Kurz Podnikni to! mi umožnil setkat se s mnoha lidmi z okolí, kteří měli své projekty a chtěli začít podnikat jako já. Měli jsme podobné uvažování a potřebu seberealizace a navzájem se neskutečně podpořili. Zároveň nám v kurzu skvěle vysvětlili strukturu, abychom věděli, jak v podnikání postupovat krok za krokem. Klub podnikavců mi pomáhá v udržování stability mého projektu, tak aby mohl dlouhodobě fungovat. Setkáváme se tam pravidelně s odborníky na různé oblasti, což je velmi užitečné.“

Michal

 

Kurz je vhodný i pro už zkušené podnikatele. Renata Páníková podniká už asi třicet let a do kurzu Podnikni to! se přihlásila spíše ze zvědavosti. Nejdříve měla dlouhá léta účetní firmu, nyní se živí jako farmářka. „Žiju v podhorské oblasti ve výšce 650 m. n. m., kde nic moc neroste. Proto chováme zvířata a pěstujeme pro ně krmivo, přičemž klademe důraz na ekologii a udržitelnost. Všimli jsme si přitom, že během koronavirové pandemie u nás bylo hodně turistů, kteří utíkali z měst. To nás přivedlo k nápadu zprostředkovat jim neobyčejné ubytování. Tak vznikl projekt Silver Boy. Jedná se o mobilní chatu (Mobile Hut) až pro čtyři osoby, kterou budeme různě přemisťovat na našich pozemcích a loukách. Výroba začala loni na podzim, v půlce letošního června by nám ji měli konečně přivézt,“ popisuje Renata svůj projekt, s nímž jí pomáhají její dvě dospělé děti. 

„Nápad vychází ze stále oblíbenějšího trendu tzv. glampingu, což je způsob neobvyklého ubytování, které nabízí luxus města uprostřed přírody na jedinečném místě, daleko od civilizace. Zároveň se snažíme o snížení dopadu na životní prostředí, proto budeme používat například i odbouratelné čistící prostředky a spalovací toaletu. Co se týče interiéru a vybavení jako jsou ručníky nebo ložní prádlo, upřednostňujeme české výrobce,“ dodává Renata, která kdysi začala podnikat, protože chtěla větší volnost i lepší finanční ohodnocení. 

Silver Boy nebude ubytování pro širokou klientelu, ale spíše pro úzkou skupinu lidí jako zamilované páry nebo rodiče s malými dětmi. Navíc jsou bohužel omezeni tím, že nemůžou přijímat klienty se psy kvůli hospodářským zvířatům.

Renata

 

Další úspěšnou absolventkou je Eliška Vaníčková. Eliška využila prostor, které měla ve svém domě a zrekonstruovala jeho část k podnikatelskému záměru. Dnes Eliška sdílí svůj dům pod názvem Ateliér Vary a sbírá mnoho kladných recenzí od hostů doslova z celého světa.

Jako velký benefit vnímá, že je ubytování v klidné části Varů a přitom pouhých 8 minut autobusem do centra města. Apartmán, který pronajímá je plně vybavený, vhodný i k dlouhodobému pronájmu a zároveň cenově dostupný. Svým hostům nabízí storno pobytu zdarma až do 24 hodin před začátkem ubytování. Klienty oslovuji přes webové stránky airbnb a booking.com.

“Na kurzu jsem si uvědomila, že musím pracovat hlavně na sobě sama. Velmi těžké pro mě bylo uvědomit si, že musím myslet hlavně na svou budoucnost a nastavit ceny tak, abych začala vydělávat. Postupně tedy zvedám ceny, a přesto stále patřím k levnějším pronájmům v Karlových Varech. Úžasný je pro mě náhled do jiných oborů, v Klubu podnikavců jsem se seznámila s ostatními podnikateli a mohla s nimi sdílet své úspěchy a obavy, což mi velmi pomáhá.”

V začátcích podnikání bylo pro Elišku velkou pomocí, že od banky získala hypotéku a prostor mohla zrekonstruovat a začít pronajímat. V době rekonstrukce byly ceny stavebního materiálu a práce podstatně nižší než dnes, a to jí umožnilo navíc vybavit dům solárními kolektory a snížit tak náklady na provoz ubytování.

“Jsem nesmírně pyšná na to, že v měsíci únoru jsem měla 95% obsazenost. Měla jsem hosty z Holandska nebo východního Německa a turisty k nám táhla hlavně lyžařská sezóna v blízkých horách. Plně obsazeno mám také v období karlovarského filmového festivalu, to je pro nás hlavní ubytovací sezóna”, spokojeně konstatuje Eliška. 

Eliška

 

Projekty na kurzu byly opravdu různorodé. Markéta Perlingerová se rozhodla prorazit se svými šikovnými rukami, se kterými dělá krásné modeláže nehtů. 

O tento obor se začala zajímat v průběhu druhé vlny onemocnění Covid 19, kdy kvůli omezením nemohla vykonávat své povolání, a s pomocí své známé odstartovala dráhu mobilní manikérky. Tomuto oboru se věnuje dodnes a její nehty jsou ozdobou i osobním podpisem dam, které je nosí. Inspiraci bere od špiček v oboru modeláže nehtů, z webových stránek a jiných dostupných zdrojů a vše hned zkouší v praxi. 

Markéta využívá moderní metody v rámci stavby nehtů. Oproti běžné manikúře je nehet od ní jinak stavěný, pro zákaznici komfortní a bezpečnější. Průběžné vzdělávání a využívání nejnovějších poznatků z oboru považuje za nesmírně důležité. Chce svým klientkám poskytovat produkt v nejlepší kvalitě. Spolupracuje proto se dvěma profesionálními manikérkami, které jí poskytují zpětnou vazbu a pomáhají se neustále zlepšovat. 

“Kurz Podnikni to! mi otevřel oči ohledně podnikání. Velmi přínosné pro mě bylo, že se kurzu účastnili i lidé, kteří už podnikají a sdíleli s námi dobré i špatné zkušenosti. Uvědomila jsem si, že si musím sundat růžové brýle a prakticky se zaměřit na jednotlivé aspekty podnikání. Jsem vděčná za zpětnou vazbu i sdílení zkušeností s kolegy z kurzu.”

Silným impulzem pro začátek podnikání v tomto oboru pro Markétu bylo, když jí známá věnovala startovní sadu pro tvorbu nehtů. Obsah sady byl sice nedostatečný, ale pro modeláž se nadchnula a další kroky na sebe nenechaly dlouho čekat.

Markétě se v loňském roce podařilo umístit v TOP 10 v soutěži NailApalooza Junior (soutěž v modeláži nehtů) ve všech kategoriích, kterých se účastnila. Účastnily se manikérky z celé České republiky. 

 

Zkuste i svoje štěstí a přihlaste se se svým projektem do Podnikni to! Jestli nápad ještě nemáte pomůžeme vám ho najít a ověřít jeho životaschopnost. 

Sdílej tento článek