Zpět na blog

Už podruhé rozjíždíme kurz Podnikni to! v Hodoníně

Hodonín kurz

Vedení města Hodonín navazuje na první běh kurzu Podnikni to!, který se těšil opravdovému úspěchu. Už během několika prvních dní od otevření registrace, byla kapacita kurzu téměř naplněná, proto se město rozhodlo prodloužit spolupráci a podpořit i další podnikavé občany, kteří se na poslední běh z kapacitních důvodů nevešli. 

Předchozí kurz umožnil bez rizika a zbytečných investic nastartovat projekty více než dvaceti podnikavcům, kteří kurz absolvovali. Mnoho nápadů skutečně nezůstalo jen na papíře, ale podařilo se jim dát reálné rozměry. A aby se projekty mohly nadále rozvíjet i po skončení kurzu, vznikla v Hodoníně aktivní komunita podnikavých občanů, kteří se pravidelně setkávají pod vedením zkušeného podnikatele přímo z města. 

Rozvoj podnikavosti patří mezi strategické cíle města a vedení proto plánuje s Podnikni to! dále spolupracovat i během roku 2023. „Našim cílem je budování prostředí, kde budou lidé chtít žít, zároveň vytvoří potenciál pro
pracovní příležitosti a zakládání firem. Chceme být v oblasti podnikání aktivní. Jsem moc rád, že spousta lidí z Hodonína a okolí má zájem začít podnikat, naučit se, jak podnikat, je to pro nás dobrý signál. Naším cílem bylo, aby lidé, kteří absolvují tento kurz, podnikali v regionu a tím podporovali zaměstnanost, obchodování i komunitu podnikavců tady u nás v Hodoníně a na Hodonínsku,“ říká starosta města Hodonín Libor Střecha. 

Jedním z úspěšných absolventů je Vojtěch Sukup, který se chce prosadit ve světě fotografie. Focení se věnuje cca 2 roky, tedy od doby, kdy si vydělal na svůj první foťák. „Nejprve jsem se učil, jak s ním zacházet, pak jsem to spojil se svým oblíbeným chozením po horách. Své fotky jsem následně zveřejnil na sociálních sítích a měl jsem pozitivní ohlasy, takže jsem si přikoupil techniku, aby byl výsledek kvalitnější,“ popisuje svůj projekt Vojtěch. Nejdříve začal fotit menší akce pro známé jako například křtiny nebo oslavy, nyní fotí i svatby, koncerty a reportážní fotografie, a to především o víkendu, protože přes týden je v klasickém zaměstnání. „Často fotím akce, které organizuje město Hodonín. Mám menší ateliér a tam dělám fotky různých produktů jako například láhve vín od místních vinařů. V budoucnu bych chtěl spolupracovat i s realitními kancelářemi a fotit interiéry i exteriéry,“ nastiňuje Vojta své plány.

Podle Vojtových slov mu Kurz Podnikni to! pomohl nastavit cíle projektu, takže už ví, kam směřovat a co všechno zařídit. Při rozjezdu projektu Vojtovi pomohla prezentace fotek na sociálních sítích, čímž se dostal do podvědomí lidí. Postupem času si cení i známostí, kdy spokojení klienti doporučují jeho služby novým zákazníkům. „Jako největší úspěch beru projekt Na výletě pro vlaštovku, který jsme dělali s mým bráchou. Tehdy jsem chtěl, aby měly moje fotky nějakou přidanou hodnotu. Zvolili jsme si dětský stacionář Centra pro rodinu v Hodoníně, půjčili si od nich vozíček pro handicapované a objezdili s ním známá místa v Česku (například Krkonoše, Šumavu či jižní Moravu). Pak jsem oslovil kamarády, kteří mi pomohli s grafikou a webem k projektu. Výsledkem je kalendář neobvyklých fotografií, kterého se prodalo přes 200 kusů – celý výtěžek šel stacionáři.“ 

Vojta

 

Kurz je kromě začínajících podnikatelů a lidí, kteří nápad teprve hledají vhodný i pro zkušenější podnikatele. Např. absolventka kurzu Martina Lačňáková se podnikání věnuje i s manželem zhruba dvacet let v rámci projektu Lačňák finance. Součástí jejich portfolia služeb je také správa nemovitostí včetně pronájmu bytů a kancelářských prostor. Do kurzu Podnikni to! se přihlásila s nápadem na vytvoření sdílených kanceláří (coworkingového centra), který je zatím ve fázi dolaďování. „V mém projektu chci využít stávajících zařízených prostor, nabídnout je převážně začínajícím podnikatelům a například i freelancerům a vytvořit zázemí pro jejich další činnost a rozvoj podnikání.“

Martinu při rozjezdu podnikání nejvíce brzdily obavy z nedostatku poptávky ze strany klientů, nezájem a neúspěch. Naopak jí v začátcích nejvíce pomohla pozitivní zpětná vazba z řad podnikatelů i potenciálních zájemců. „Na samém počátku přinesl kurz Podnikni to! všem účastníkům možnost vytvořit nová přátelství s partou skvělých lidí, také motivaci a odvahu uskutečnit svůj plán. Vytvořila jsem si nástin struktury nákladů, ale také možné zdroje příjmů, abych si ujasnila, za jakých podmínek může podnikatelský záměr přežít,“ vysvětluje Martina, jak jí kurz pomohl při rozvíjení jejího projektu.

finance foto

 

Podnikni to! pomáhá občanům hlavně urovnat si myšlenky a ověřit udržitelnost plánovaného podniku ještě před tím, než se do něj člověk rozhodne pustit opravdu naplno. Jedinečnost celého konceptu ale spočívá především v navazujících komunitních aktivitách, do kterých se občané, kteří to s podnikáním myslí vážně, mohou zapojit po skončení kurzu. Podnikatelské projekty se díky tomu rozvíjejí dlouhodobě a jejich autoři tak nejsou nuceni za podnikatelskou podporou a know-how cestovat nebo opouštět své město. V roli ambasadora Klub podnikavců je zároveň i lektor kurzu Dušan Richvalský, který je zakladatel a majitel RICHVALSKY MANUFACTURING s.r.o. 

Další běh v Hodoníně začíná už 29. září. Rezervujte si místo ještě dnes! 

Sdílej tento článek