Zpět na blog

První úspěšné příběhy absolventů Kurzu Podnikni to! v Krnově

Krnov

I jarní semestr kurzů Podnikni to! pomohl nastartovat podnikání hned několika našim absolventům. Každý z nich přišel na kurz s jinou životní situací, zkušenostmi a hlavně s jiným nápadem. Vybrali jsme pár z nich, se kterými si můžete přečíst rozhovory o jejich projektech, plánech do budoucna i jejich pohledu na kurz Podnikni to! v Krnově. 

Jiří Žaloudík je nadšený sportovec a trenér tělem i duší. Věnuje se hlavně zvyšování fyzické kondice a redukci váhy svých klientů. Zabývá se osvětou veřejnosti o aktivním způsobu života, trénuje se zrakově postiženým běžcem a organizuje mnoho sportovních akcí. Je to člověk, který se nezastaví a svou prací doslova žije.

Jirka ukazka

Jirkův projekt je vyjímečný v tom, že netvoří jen individuální tréninkové plány, které pak klientům odevzdá. Tréninků s klientem se účastní osobně, aby měl jistotu, že cviky a aktivity provádí správně. S každým zákazníkem spolupracuje nejméně 3 měsíce, během kterých mu pomůže vytvořit si zdravé pohybové návyky a zlepšit fyzickou i psychickou kondici.

"Také znám specifika práce se zrakově postiženými a mám s prací s těmito klienty zkušenosti. Je to jedna z věcí, která mě odlišuje od jiných kondičních trenérů", doplňuje Jirka. 

Do kurzu Podnikni to! přišel hlavně proto, aby si udržel přehled o podnikatelském prostředí v Krnově a potkal stejně smýšlející lidi. "Mile mě překvapilo, že kurz nebyl formou přednášky a suché teorie, ale spíš diskuze se zkušeným kolegou, který s námi sdílel své zkušenosti."

Po skončení kurzu se stal dokonce členem Klubu podnikavců a doufá, že díky tomu zůstane v krnovské podnikatelské skupině. "Rád bych si udržel přehled o příležitostech k podnikání a chci se stýkat se stejně smýšlejícími lidmi."

Svou trenérskou pověst Jiří buduje už více než 4 roky. Ze začátku mu velmi pomohlo, že už od dětství žije v Krnově a zná tady proto hodně lidí. Nejdříve začal s tréninkem pro kamarády a známé a na základě jejich referencí se dostal k dalším klientům. "Ze začátku jsem dělal trenéra jen ve volném čase a když se mě lidé začali čím dál častěji ptát na rady ohledně tréninku, uvědomil jsem si, že bych se tím mohl živit. Po počátečních investicích jsem se do alespoň malého zisku dostal za rok a půl práce a nyní jsem trenérem na půl úvazku", říká Jirka ke svým trenérským začátkům.  

Když jsme se zeptali, co považuje za svůj doposud největší úspěch, odpověděl: "Za největší trenérský úspěch považuji vítězství mého nevidomého svěřence, který v loňském roce zaběhl svůj osobní rekord v běhu na 5 km a vyhrál celorepublikovou sérii závodů Run Tour. Zatím je pro mě úspěch i to, když je klient spokojený s mými službami a vrací se."

V budoucnu by se Jirka ale staltrenérem na plný úvazek. Podle jeho odhadů ho před tím čeká ještě asi rok a půl práce. Do té doby má naplánovaných mnoho aktivit, kterými rozšíří svou nabídku. Chce se zaměřit na skupinové tréninky, trénovat s klienty od chůze až k běhu a přidá k tomu i posilování těla s vlastní vahou. 

"Souběžně s běžeckými skupinami se chystám začít nabízet skupinové i soukromé lekce Nordic walking (jsem držitelem evropského certifikátu instruktora tohoto rozvíjejícího se sportu) a v neposlední řadě plánuji běžecké kempy. Budou to 3–4denní akce plné pohybu v přírodě, cvičení a spoustou informací o regeneraci těla a dalších přidružených tématech. První kemp proběhne v říjnu letošního roku", uzavírá sympatický Jirka. 

Jirka ukazka

 

Jirka ukazka

 

Alena Kuchtová je člověk sršící energií a chutí dělat svět kolem sebe krásnější a barevnější. Rozhodla se pro velkou změnu ve svém životě a přihlásila se na roční kurz grafického designu. Má za sebou třetinu kurzu a už dokáže vytvářet základní produkty a nabízet je potenciálním klientům.

Alena ukazka

"Chystám se připravovat reklamní kampaně pro firmy, pracovní listy pro školy, školky a mnoho dalšího. Pomohu zákazníkovi vytvořit osobitý brand", představuje Alena svůj projekt.

Alena se rozhodla pro grafiku v programu Canva. Tahle bezplatná webová platforma nabízí mnoho šablon, kde si i laik dokáže jednoduše vytvořit letáček, životopis nebo příspěvek na sociální síť. Jejím cílem je v budoucnu připravovat šablony do Canvy a školit nové designéry. Ráda by se co nejdříve stala certifikovaným ambasadorem Canvy.

Na otázku, co ji přilákalo přijít do kurzu Podnikni to! nám odpověděla: "Začala jsem se zajímat, jak bych mohla mít vlastní podnik a zjistila jsem, že v Krnově probíhá kurz Podnikni to!. Chtěla jsem se inspirovat, navázat kontakty a odprezentovat sama sebe. Každý z mých kolegů z kurzu bude potřebovat designéra pro svůj podnik a já bych jim ráda pomohla."

Stejně jako Jirka se Alena po kurzu přidala ke Klubu podnikavců, hlavně aby zůstala v kontaktu s kolegy a v podvědomí. Navíc se zde podle jejích slov sešla se zajímavá skupina lidí se společnými zájmy.

Nejvíce v rozjezdu podnikání Aleně pomáhá kurz Canvy. Díky němu získala jistotu a sebevědomí. "Vždycky jsem měla kreativitu v krvi, ráda tvořím hezké věci a to je nyní základem mého podnikání."

Za svůj dosavadní největší úspěch považuje, že už po 4 měsících dokáže tvořit šablony, má webové stránky a postupně proniká hlouběji do grafického světa. Také může pomoci dalším začínajícím grafikům, na jejích stránkách mají všichni možnost si Canvu vyzkoušet na 30 dní zdarma.

Nyní pracuje na tom, aby se z jejího koníčku stala alespoň částečná živnost. "Ráda bych do konce roku pracovala jako grafička na poloviční úvazek. Jakmile budu mít stabilní klientelu a zkušenosti, plánuji začít školit všechny, kdo budou mít zájem o práci s Canvou."

Alena ukazka

 

Alena ukazka

Sdílej tento článek