Zpět na blog

Ukázky úspěšných projektů z letního běhu Podnikni to! v Přelouči

Přelouč

Na podzim 2022 spouštíme už druhý běh kurzu Podnikni to! v Přelouči. První běh totiž sklidil velký úspěch a pomohl nastartovat reálné projekty. 

Absolventy kurzu jsou obyvatelé města i okolních obcí, začínající i pokročilí podnikatelé. Každý v aktuální fázi svého podnikání hledal cesty jak začít, jak odbourat překážky a obavy, získat informace, nový vítr do plachet nebo jiný pohled na věc. 

Přinášíme vám příběhy několika z nich, kterým se povedlo svoje podnikání během kurzu nastartovat. 

Martina Čálková svůj projekt nazvala Studio W jako wild, což znamená divoký, a to on už od začátku je. Než se přihlásila do kurzu Podnikni to! měla v hlavě spoustu nápadů, ale kvůli své netrpělivosti to nebylo konstruktivní. Díky skvělé lektorce Janě Kolrusové a jejím radám si nakonec vytvořila tzv. štíhlý záměr, ten je nyní jejím odrazovým můstkem. 

„Studio W bude artistické místo, takový „středobod vesmíru“ okolo kterého se bude vše točit. První část studia bude věnovaná mému koníčku, kterému se věnuji už zhruba dva roky a tím je tetování. Bude to pohodové a v osobitém stylu. Nejprve ale musím dokončit akreditovaný kurz. Další část je spojená s vytvářením vzpomínek, bude totiž sloužit jako ateliér pro fotografy, kde budou mít k dispozici různé druhy světel, pláten a fajn posezení. Ateliér si v Přelouči budou moci pronajmout nejen fotografové a umělci, ale vlastně kdokoliv, kdo bude mít zájem. Sama ráda fotím, takže mi je to blízké. Navíc bych chtěla zakoupit i audiotechniku pro nahrávání podcastů apod. a nabízet i toto využití,“ popisuje Martina.

V projektu Martina spojuje více věcí dohromady, aby měla několik záchytných bodů v dnešní nejistě době. Když se jedna část pokazí, tak to vyváží druhá. Pomohlo jí, že se seznámila v kurzu s lidmi, kteří také začínají, takže na to není sama. Dále si uvědomila, že se nemusí za ničím hnát, ale že je nutné jít krůček po krůčku.  

Učí se, jak vytvořit webové stránky, na nichž bude také e-shop s její vlastní tvorbou jako jsou malby, svíčky, magické kameny nebo staré džínové bundy, které zkrášluje a přetváří. Pokud půjde vše podle plánu, studio by se mohlo otevřít už koncem listopadu, nejpozději však s příchodem nového roku. 

„Momentálně řešíme hledání vhodného prostoru pro studio. Dále mám další nápad, jelikož dělám dlouhodobě za barem a účastním se jako barmanka i různých koncertů a festivalů. Nedávno jsem si koupila menší bar na stánkový prodej, ráda bych ho přes léto představila na nějaké kulturní akci, kterou pořádá město, abych zjistila, o co je zájem,“ zamýšlí se Martina. „Co se týče Studia W, nebráníme se spolupráci se sponzory, konstruktivním radám a navazování partnerství. Pokud byste chtěli projekt jakkoli podpořit, klidně mě kontaktujte,“ uzavírá Martina.

Podnikni to! Martině pomohlo pomalu převtělit sny v akci, poznala ambiciózní lidi, a hlavně našla sama sebe. Následně jí Klub Podnikavců otevřel dveře do světa startupových programů jako je pardubický P-PINK, do kterého chce svůj projekt řihlásit.

 

fotofoto

 

Sedm let Martina Nováková pracovala v médiích, prodávala reklamu a nastavovala marketingové kampaně. Nejdříve byla zaměstnaná v Českém rozhlase a pak nastoupila do TV Nova. Díky změně režimu spojené s covidem i svému podnikavému příteli však změnila plány a rozhodla se začít pracovat sama na sebe. Založila agenturu MN MEDIA, protože ji uchvátil mediální svět a navíc je komunikativní člověk. Chtěla by klientům nastavovat PR a marketingové kampaně. V portfoliu má mediální poradenství, sestavení mediaplánu a organizaci akcí. Dokáže naplánovat kampaň, potřebuje však koncové dodavatele, kteří službu zprostředkují – například catering, polepy nebo fotografie.

Agentura má široký záběr – Martina dokáže poradit v oblasti rozhlasu, TV i tisku. Z předchozích zaměstnání už má klientskou základnu, takže má dobré reference, její zákazníci ví, že je pečlivá a spolehlivá, zakládá si na proklientském a lidském přístupu.

„Na svém projektu pracuji už asi rok, jsem strašný puntičkář a chci, aby všechno bylo perfektní. Do kurzu Podnikni to! jsem se přihlásila náhodou, protože jsem viděla reklamu na Instagramu. Moc se mi líbila lektorka Jana Kolrusová, která se s námi podělila o spoustu zajímavých zkušeností s byznysem,“ říká Martina.

Při rozjezdu podnikání jí nejvíce pomohla vidina, že je člověk svým vlastním pánem a může si vydělat víc peněz než v klasickém zaměstnání, pokud bude tvrdě pracovat. Jako vzor má svého přítele, který dlouhodobě a úspěšně podniká ve stavebnictví, ale i další mladé podnikatele.

„Kurz Podnikni to! bych určitě doporučila všem, kteří chtějí začít podnikat. Zjistila jsem, že se většina lidí podceňuje a bojí se začít realizovat svůj nápad. A že nejsem sama, kdo v začátcích tápe a komu to trvá. Kurz mi pomohl v tom se rozhoupat a skočit do toho.“

 

foto

 

Sdílej tento článek